Uporaba brusilnika
Vstavite rezilo v režo za grobo ostrenje (stran s karbidom). Potegnite rezilo skozi režo proti sebi (dejanje večkrat ponovite). To omogoča hitro ostrenje z odstranitvijo nepravilnosti na rezilu. Nato vstavite rezilo v režo za fino ostrenje (stran s keramiko). Potegnite rezilo skozi režo proti sebi (dejanje večkrat ponovite). Tako boste izpopolnili rezilo noža. Postopek ponovite tolikokrat, da dosežete želeno ostrino.
Kako veste, da nož ne reže več dobro?
Znaki, ki kažejo na to, da vaš nož ne reže dobro: - rezilo je obrabljeno ali zaobljeno,
- rezanje hrane postaja težje in manj natančno, saj rezilo pogosto zaskoči,
- rezilo drsi po hrani, kar povečuje tveganje za poškodbe.
Topi nož
Povsem enostavno je redno ga vzdržujte. Povprečno ostrenje drži od 6 do 12 mesecev (odvisno od načina uporabe noža). Vendar pa bo ostrenje trajalo dlje in bo zahtevnejše, če boste nož brusili šele, ko bo rezilo že topo. Nož s topim rezilom morate pri rezanju bolj močno pritisniti, kar lahko poveča tveganje, da nož zdrsne. Priporočamo, da nož nabrusite redno vsaki mesec.
Varnostni nasvet
Med brušenjem noža imejte prste stran od rezila.