Brezplačna dostava za vsa kolesa.

EKO-ZASNOVA IN TRAJNOST V DECATHLONU

Izvedite, kaj je eko-zasnova, katera so njena glavna načela in kaj pomeni za Decathlon.

KAJ JE EKO-ZASNOVA?


Eko-zasnova označuje izdelke in storitve, ki zadovoljujejo vse potrebe uporabnika, hkrati pa imajo manjši vpliv na okolje in družbo.

Izdelek nosi oznako eko-zasnove, če ima vsaj 20 % manjši vpliv na okolje od predhodnih izdelkov. V fazi razvoja sprejemamo odločitve, ki zmanjšajo skupni vpliv na okolje za vsaj 20 %. Npr. inženir uporablja recikliran ali drug trajen surov material ali pa močno podaljša čas uporabe izdelka. Vpliv na okolje se določa s postopkom analize različnih dejavnikov.

Kaj je analiza različnih dejavnikov? Kako povezujemo uporabo PVC-ja z izpusti ogljikovega dioksida? Kako doseči enoten rezultat za onesnaževanje vode in klimatske spremembe? S pomočjo analize različnih dejavnikov merimo različne oblike vpliva na okolje. Če prenehamo z uporabo PVC-ja v izdelkih, se izpusti ogljikovega dioksida v fazi proizvodnje nekoliko povečajo, vendar pa so zato znatno manjši med predelavo odpadkov. Da bi lahko dobili ta rezultat, se vpliv na okolje določa s pomočjo seznama rezultatov. Ta analiza pokriva celoten čas uporabe izdelka.

KLIKNITE TU ZA VSE NAŠE IZDELKE Z EKO-ZASNOVO

Naša obljuba je zmanjšati naš vpliv na okolje

Vpliv naših izdelkov na okolje merimo za to, da bi odkrili možnosti za eko-zasnovo in hkrati našim uporabnikom zagotovili razmerje med ceno in kakovostjo.

Leta 2017 je 59 % naših inženirjev uspelo analizirati ekološki vpliv njihovih izdelkov. Do leta 2020 bodo vsi naši inženirji in oblikovalci usposobljeni za uporabo krožnih postopkov oblikovanja ter tako izboljšali možnost za recikliranje in popravilo izdelkov ter podaljšali njihov čas uporabe.

Poleg tega naš vpliv na okolje zmanjšujemo z uporabo odgovorno pridobljenih surovin. Naš cilj je, da do leta 2020 pričnemo 100 % uporabljati odgovorno pridobljeni bombaž (kmetije za organsko pridelavo, pobuda za boljši bombaž in reciklirani bombaž) ter da do leta 2021 100 % uporabljamo odgovorno pridobljeni poliester (reciklirani in odgovorno proizveden poliester).

Primeri ekološko zasnovanih izdelkov


Quechua MH100 Fleece

PULOVER IZ FLISA QUECHUA MH100

Trenutno je iz recikliranega poliestra izdelano 75 % naših puloverjev iz flisa. Naš cilj je, da bodo do leta 2021 vsi naši puloverji iz flisa izdelani iz recikliranih materialov.

Za te puloverje iz flisa recikliramo plastenke, ki jih spreminjamo v vlakna iz flisa, ki nudijo enako kakovost naših izdelkov.

Trenutno vsako leto za izdelavo naših puloverjev iz flisa recikliramo 39 milijonov plastenk.


POGLEJTE IZDELEK
Quechua Trekking Carry Bag

TORBA ZA TREKKING QUECHUA

Ta torba znamke Quechua je izdelana iz poliestra in ne iz PVC-ja. PVC je izredno trajen material in se uporablja za izdelke, ki morajo biti vodoodporni in trpežni. Vendar se med predelavo odpadkov iz PVC-ja sproščajo izredno škodljivi in nevarni elementi, ki so lahko škodljivi za okolje in zdravje.

Znamka Quechua zato ne uporablja PVC-ja, ampak uporablja alternativne materiale in pametno zasnovo, s katerimi zagotavlja daljši čas uporabe in prednosti za uporabnike. S pomočjo izčrpnih laboratorijskih preizkusov znamka Quechua za to torbo nudi 10-letno garancijo.


POGLEJTE IZDELEK
Women's Organic Cotton Cropped bottoms

ŽENSKE PAJKICE IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA

Organsko pridelan bombaž brez GSO, kemičnih gnojil in pesticidov.

Organsko pridelan bombaž se prideluje brez uporabe kemikalij. Organski način pridelave je posebej zasnovan, da zmanjša vpliv na okolje. Ohranja biološko raznolikost in rodovitnost tal in zmanjša tveganje za zastrupitev podtalnice.


POGLEJTE IZDELEK